Show menu
Banner

Q&A: Elbilar

Vad är en elbil? 
En elbil är 100 % elektrisk. Bilen drivs endast via en elmotor och har ingen traditionell förbränningsmotor. Du laddar bilen via laddbox hemma eller via en offentlig laddstation. Det är inte att rekommendera att ladda via vanligt 220 V-uttag.

Hur lång tid tar det att ladda?
Laddtiden varierar beroende på hur mycket kW laddaren ger, samt hur stort bilens batteri är. Laddtiderna kan därför variera stort mellan olika elbilar. Så här räknar du ut laddtiden: Batterikapacitet (kWh) / Laddkraften (kW) = Laddtiden (h)

T.ex. e-208: 50 kWh / 7,4 kW = ca 7 timmar för full laddning. Batteriet på e-208 är på 50 kWh. Effekten på laddningen är 7,4 kW (ur laddbox), vilket ger en laddtid på cirka 7 timmar.

T.ex. e-208: 50 kWh / 100 kW = ca 30 minuter för full laddning. Batteriet på e-208 är på 50 kWh. Effekten på laddningen är 100 kW (offentlig laddstation med likström som ger 100 kW), vilket ger en laddtid på en halvtimme.

Kan man ladda i ett vanligt kontaktuttag?
Man kan ladda bilen hemma i ett vanligt 220 V-uttag, men det är inte att rekommendera. Peugeot rekommenderar alltid att låta installera en laddbox hemma för snabb och säker laddning. Installation av laddbox ska alltid ske av behörig elektriker.

Var sitter laddlocket på en elbil? 
Det kan variera mellan olika bilar och märken. Peugeot har valt att placera locket på samma ställe på bakskärmen där man även hittar påfyllning för bensin eller diesel. På Peugeots elbilar sitter laddlocket på vänster bakskärm.

Vilken skötsel kräver batteriet? 
Ingen skötsel krävs.

Laddas batteriet ur om det inte använts under en period? 
Den dagliga urladdningen av batteriet är för låg för att vara av betydelse. Batteriet måste stå oanvänt under en mycket långa period för att en minskning av batteriets kapacitet ska bli märkbar.

Hur ska jag ladda batteriet?
Det finns inga regler för hur batterierna i Peugeots elbilar ska laddas. Man kan ladda hur ofta eller hur sällan man själv vill, men för ens egen bekvämlighet är det bra att ladda bilen dagligen efter användning. 

Vad händer om jag laddar batteriet regelbundet även om det inte är urladdat? 
Tekniken hos litiumjonbatterier är för närvarande den bästa på marknaden. Dessa batterier kan laddas om även om de inte är helt urladdade. Det är rekommenderat att ladda om det dagligen (efter användning).

Behöver jag ladda om batteriet till 100 % vid varje laddning? 
Litiumjonbatteriet har ingen ”minneseffekt”. Det kan alltså laddas även delvis utan att det påverkar livslängden.

Hur är batterierna tillverkade? 
Peugeots bilbatterier tillverkas i moderna fabriker med hög säkerhet, främst i Kina, och är av märket LG. De är av typen NMC (nickel/mangan/kobolt). I elbilar är batteriet på 50 kWh. 

Hur fungerar elbilar i kyla?
Precis som med alla batterier så trivs även batterierna till elbilar bäst när det varken är för varmt eller för kallt. Bästa temperaturområde är mellan 0 och +35 grader Celsius. Peugeots elbilar är dock byggda för att även klara kyla. Batteriet är vätskekyld och garanterar funktion ända ned mot minus 30 grader Celsius. Allra sämst för batterier är extrem värme.

Hur fungerar de olika körlägena på Peugeots elbilar? 
Eco är det mest ekonomiska läget som sparar mest energi. Läget ger 82 hk.
Normal är bäst vid normal varierad körning och ger 109 hk.
Sport ger hela elmotorns kraft och 136 hk med ett kraftfullt vridmoment på 260 nM.

Vem kan utföra service på min elbil? Min vanliga verkstad? 
Alla auktoriserade Peugeot-återförsäljare har personal som är utbildad för detta.

Kan jag tvätta min elbil i en vanlig biltvätt? 
Ja, elbilar är framtagna och testade enligt samma normer som bilar med förbränningsmotorer.